To fantastiske forsider: The Arrow Book of Horror Stories

Paperback, Arrow Books 1965

Paperback, Arrow Books 1965

Arrow Books’ to opsamlinger fra 1965, er et par antologier, jeg sætter rigtig stor pris på. Se først og fremmest forsiderne. Jeg elsker det afdæmpede grønne, der ulmer af mystik og gru. På første bogs omslag springer et sært øje og groteske hugtænder frem og giver for alvor form til gyset. Anden bogs forside er på en gang mere konkret og mere underspillet. En monstrøs hånd i et vagt spøgelsesagtigt modlys griber efter en daggert.  Noget grufuldt har fundet sted – ingen tvivl om det, men hvad? Ren benzin til fantasien.

Bøgernes indhold er mindst lige så fantastisk som forsiderne. Med navne som Poe, Lovecraft, Stoker, de Mautpassant, Bloch og Bradbury har antologierne en hengemt stemning af gys fra en svunden tid. En verden af i går. Uberørt af genrens efterfølgende genopblomstring i slutningen af 60’erne er bøgerne samlinger af de bedste, mest velformulerede klassiske gys, man kan tænke sig.

Paperback, Arrow Books 1965

Paperback, Arrow Books 1965

På overfladen er det små dydige små skrækfortællinger, men de rummer så meget mere, når man først dykker ned under sprogets afmålte elegance. Ikke at historierne er decideret skræmmende i dag, men for pokker hvor har de meget sjæl. Selv når antologier af den slags bliver udgivet i dag, fanger de ikke rigtigt længere den stemning af oplagret gru, som findes i de to bøger her. Uendelig smuk og fedt.

Skriv en kommentar

Filed under Ikke kategoriseret, Novellesamling

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.