Dark Voices 1990-1994 – En sidste tur i manegen

Hardcover, Pan Books 1990

Hardcover, Pan Books 1990

Pans Book of Horror-serie er en institution inden for de engelsksprogede gys. Den første novellesamling udkom i 1959, og det skulle blive til i alt 30 bind i serien. 30 bind med nye og gamle horrorhistorier; tanken er svimlende. Serien var med fra det øjeblik, hvor horrorbølgen begyndte at røre på sig i 60’erne, og var stadig med, da gyserromanernes stigende popularitet i 70’erne gav antologierne trange kår. Seriens vigtigste redaktør, den navnkundige Herbert Van Thal, var ikke alene med til at grave skrækhistorier frem fra glemmebogen, han gav også løbende plads til tidens nye navne. Faktisk udkom bøgerne helt frem til 1989, hvor Clarence Paget, der på det tidspunkt havde overtaget redaktørposten, takkede af og lukkede serien.

Paperback, Pan Books 1990

Paperback, Pan Books 1990

1990, året efter Pans serie var stoppet, udsendte forlaget den stort anlagte antologi Dark Voices – en fejring af gyserseriens lange historie. Stephen Jones udvalgte i samarbejde Clarence Padget deres bud på de bedste noveller i serien, Herbert Van Thal skrev et bevæget forord og redaktørerne leverede en mindst lige så bevæget indledning. Antologien er fantastisk, ingen tvivl om det. Et monument over en hjørnesten i gyserlitteraturen.

Paperback, Pan Books 1991

Paperback, Pan Books 1991

Dark Voices solgte rigtig godt – så godt, at man besluttede udsende et bind mere samme år. Denne gang med nye fortællinger – tidens hotte unge gysernavne navne og et par veteraner. Konceptet viste sig at være en succes. Der udkom seks bind i serien, før den lukkede i 1994. På det tidspunkt var luften for alvor gået af gyserballonen, og novellesamlinger var ikke noget, forlaget kunne overleve på – også selv om genrens fremmeste talenter stod på indholdsfortegnelsen. Se bare bind seks, hvor eksempelvis Kathy Koja, Kim Newman og John Brunner står side om side.

Paperback, Pan Books 1992

Paperback, Pan Books 1992

Men det, du først og fremmest skal lægge mærke til her, er forsiderne. Dave Carson leverede forsiderne til de første fem bind. Bemærk hvor 90’er arty, han er på bind et og to. Horror havde brug for et nyt ansigt, en ny profil. De gamle gys skulle ikke iscenesættes med edderkopper, afhuggede lemmer, vampyrer og mumier. De nye forsider skulle understege gysets validitet som seriøst udtryk og signalerer noget voksent til sit publikum. Den sti kunne Pan ikke opretholde og vendte snart tilbage til et mere klassisk horrorudtryk. Jeg er især glad for den fjerde forside.

Paperback, Pan Books 1993

Paperback, Pan Books 1993

Ikke desto mindre må man sige, at Dark Voices leverede varen, men 90’erne læsepublikum rettede blikket i andre retninger, og dermed var det slut for Pans horrorepoke.

Paperback, Pan Books 1994

Paperback, Pan Books 1994

2 kommentarer

Filed under Ikke kategoriseret, Novellesamling

2 responses to “Dark Voices 1990-1994 – En sidste tur i manegen

  1. The series sort of continued as Dark Voices. Six volumes published by Gollancz.
    By the way, thanks for your order!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s