Daniel Logan, America Bewitched. The Rise of Black Magic and Spiritism (1973): Kapitler fra en verden hvor Djævlen går omkring som en brølende løve

Paperback, Manor Books 1975. Den ganske stemningsfulde forside er malet af Tony Destefano

Paperback, Manor Books 1975. Den ganske stemningsfulde forside er malet af Tony Destefano

I 60’erne blev forskellige grader af mystik og spiritualisme hverdagskost, hvor en generation af søgende unge for alvor begyndte at dyrke alternative livs- og virkelighedssyn. Men det var ikke bare blandt hippier, ungdomsoprørere og fritænkere, at mystikken vandt genklang. Interessen for åndelige spørgsmål kom, måske ansporet af 50’ernes økonomiske opsving, ind i ganske almindelige hjem. Mor og far begyndte at læse bøger, der berørte metafysiske emner.

Jungs gestaltterapi og eksempelvis Alexis Carrels L’Homme, cet inconnu (på dansk : Menensket, Det Ukendte) fra 1935 blev pludselig igen en bestseller. Bogen blev så aktuelt, at den sneg sig helt ind folkekomedierne. Jeg mener, at det er i Passer Passer Piger (1965), at kvinderne i boligblokken begynder at interessere sig for selvudvikling og bl.a. læser førnævnte bog af Carrel.

Paperback, Manor Books 1975

Paperback, Manor Books 1975

Med den store interesse for det åndelige og overnaturlige fik gysergenren naturligvis også gode kår. Resultatet blev en ny horrorbølge, som jeg har skrevet om flere gange her på bloggen. Det skabte rum for en række bestsellere – eksempelvis Levins Rosemary’s Baby (1967) – der i den grad lukrerede på fascinationen af okkultisme og satanisme, der også havde medvind i de alternative miljøer.

Med al den virak omkring det okkulte, måtte der naturligvis også komme en modreaktion. Den kom på den ene side fra vrede kristne, der gik til kamp mod satanisme og djævledyrkere. På den anden side fra videnskabsmænd, der forsøgte at afmystificere meditation, stofkultur og alt andet, som hippierne trak med på slæb.

Daniel Logan (født 1936). Dette er det bedste billede jeg kunne finde af manden

Daniel Logan (født 1936). Dette er det bedste billede jeg kunne finde af manden

Midt i alt dette udsendte spiritisten og astrologen Daniel Logan en bekymret bog, der tager temperaturen på USA anno 1973. Bogen er en advarsel; et opråb om eftertænksomhed og forsigtighed. Logan, der i den grad er i kontakt med mystiske kræfter, forklarer nemlig, at han har set tegn i tiden, der viser, at Satans kræfter vokser blandt ungdommen. Kunst og kultur spiller en væsentlig rolle i Logans argumentation, og førnævnte Rosemary’s Baby – både bog og film – er et af hans væsentlige nedslag. Dertil kommer lange tirader om narkotika, Alice Cooper, Aleisteir Crowley, Anton Lavey, Charles Manson, performancekunst og alt mulig andet, som Logan fremstiller som agenter for diabolske kræfter.

Og her skal man bide mærke i, at Logan ikke taler ud fra et fundamentalistisk kristent standpunkt. Han taler som en selverklæret ”hvid magiker”, der tror på magiske kræfters eksistens. Han regner eksempelvis den populistiske Wicca-heks Sybil Leek blandt sine gode venner, hvilket siger en hel del om det type mystikere, han gerne vil sættes i forbindelse med.

Hardcover, William Morrow 1973. Bogens 1. udg.

Hardcover, William Morrow 1973. Bogens 1. udg.

Med America Bewitched får vi altså en okkultists advarsel – en der så at sige selv har været der. Endda ganske bogstaveligt, for Logan kan berette, at han i et tidligere liv var heksemester i Salem og der drev sit uvæsen, før de så berygtede afbrændinger fandt sted. Resultatet er en ganske absurd, men meget underholdende bog, der indfanger tidsånden perfekt og handler om alt det, jeg elsker ved horror fra den tid.

Bogens hovedargument er, at sataniske kræfter har forført amerikanerne. Logan benytter samme argumentation, som Dennis Wheatley udfolder i sine ”Black magic stories”. Her tilskriver Wheatley nemlig først nazisterne, men senere kommunisterne bag jerntæppet, rollen som Satans håndlangere. Wheatley citeres i begyndelsen af bogen som en autoritet på hekseri-feltet, og Logan følger da også hans eksempel. Kunst og kulturelle fænomener, som Daniel Logan ikke finder passende, bliver på den led fremstillet som fælder opstillet af Djævlens håndlangere. Hippiebevægelsen og hele ungdomsoprøret er med andre ord blevet lokket på afveje af satanister, der har forblændet dem med løgne!

TIME, juni 1972. Et eksempel på den okkulte begejstring, som Daniel Logan skriver om

TIME, juni 1972. Et eksempel på den okkulte begejstring, som Daniel Logan skriver om

Grundlæggende er der naturligvis tale om en udtalt kulturkonservatisme. Logan forsøger ganske ublu at skræmme sit publikum til fornuft. Bogen åbner med en grum gennemgang af de såkaldte Manson-mord, og derefter går Logan ellers i gang med at underminere tidens trends. Hippiebevægelsen, ungdomsoprøret og venstreorienteret tænkning bliver kapitel for kapitel udstillet i det dårligst tænkelige lys.

Daniel Logan er naturligvis en grundig mand, der baserer sine overvejelser på historisk ”fakta”. Vi får derfor en hurtig gennemgang af djævletilbedelsens historie fra stenalderen ind i middelalderen og videre til Salem og The Golden Dawn i London. Det hele er ganske kortfattet og ganske langt ude i hampen. Men her ligger en del af bogens charme, og det bliver bedre endnu.

Sybil Leek (22. februar 1917 - 26. oktober 1982). Okkultist, heks og åbenbart en nær ven af Daniel Logan

Sybil Leek (22. februar 1917 – 26. oktober 1982). Okkultist, heks og åbenbart en nær ven af Daniel Logan

Logan kan nemlig ikke nøjes med at understøtte sine kulturkritiske iagttagelser med fakta. Han er jo også okkultist og magiker, derfor må han dokumentere sine evner som mystiker. Det fører til en række kapitler, hvor han belyser sine pointer med oplevelser fra sit eget liv. Og her må jeg konstatere, at okkultister oplever mere end alle os andre.

Vi taler rum med blod løbende ned ad væggene, sataniske troldmænd, der bruger deres magi til ondt, poltergejster, dæmoner og alt mulig andet i samme dur. Faktisk fortæller Logan i bogens efterskrift, at han løbende blev angrebet af onde kræfter, mens han arbejdede på bogen. Bogen var så farlig for Satans horder, at den ikke måtte se dagens lys! Heldigvis for os og verden holdt han stand. Logan kan tilmed berette, at han forudså mordene på John og Robert Kennedy. Han fortalte det i radioen, men ingen ville lytte. Suk. Man kunne jo så håbe, at Logans visdomsord ville blive hørt, da de udkom i 1973, parat til at blive katapulteret ind på bestseller-listerne.

Anton Szandor LaVey (11. april 1930 – 29. oktober 1997). Den berygtede satanist, kirkestifter og en af Daniel Logans vigtige fjender

Anton Szandor LaVey (11. april 1930 – 29. oktober 1997). Den berygtede satanist, kirkestifter og en af Daniel Logans vigtige fjender

Sidstnævnte skete faktisk. Bogen blev læst af ganske mange, men jeg tror ikke, folk lyttede ret meget. Daniel Logan, til trods for sine utrolige færdigheder, er da også kun forblevet en perifer figur, der aldrig formåede at følge sin bestseller op med værker af samme vægtige karakter.

America Bewitched er fascinerende læsning, fordi handler om alt det samme, som tidens horrorlitteratur også kredser om. Bogen står til halsen i samtidens metafysiske diskurser, men insisterer på at være en outsider. En stemme ude fra, der kan sætte tingene på plads. Sådan er det bare ikke. Daniel Logans bog er i bedste fald et udtryk for sensationshungrende opportunisme. Han spiller på de rigtige chokerende stereotyper og trykker på de præcis rigtige knapper for at skræmme stakkels mødre og fædre fra vid og sans. Gulp, er det den verden, min lille engel går omkring i?! Gisp, er det sådan, hippier opfører sig!? Osv.

No more mr. nice guy. Vincent Damon Furnier (4. februar 1948) - bedre kendt som Alice Cooper. Endnu en af Logans diabolske fjender

No more mr. nice guy. Vincent Damon Furnier (4. februar 1948) – bedre kendt som Alice Cooper. Endnu en af Logans diabolske fjender

Logans bog et stykke gyserlitteratur fra den virkelige verden. Den leverer et stemningsbillede fra det kulturelle klima, som Levins Rosemary’s Baby var med til at gøre populært og den klangbund, der gjorde en bog og film som The Exorcist mulig. Med Logan får vi et tidsbillede, der både tegner rammerne for det, der skabte tidens store gyserbestsellere, og samtidig viser, hvor provokerende disse gysere kunne være for publikum. Logans bog er med andre ord nyttig læsning i dag, for alle, der gerne vil ind under huden på 60’ernes store gyser-revival. Og derudover er det jo sjov, grotesk læsning, når Daniel Logan folder den ene okkulte spøgelsesoplevelse ud efter den anden.

3 kommentarer

Filed under Nonfiktion

3 responses to “Daniel Logan, America Bewitched. The Rise of Black Magic and Spiritism (1973): Kapitler fra en verden hvor Djævlen går omkring som en brølende løve

  1. Pingback: William Peter Blatty, The Exorcist (1971): Ingen sympati for Djævlen | Fra Sortsand

  2. Pingback: Hans Holzer, Murder in Amityville (1979): Fra parapsykologiens parallelunivers | Fra Sortsand

  3. Pingback: Maury Terry, The Ultimate Evil. The Truth about the Cult Murders. Son of Sam and Beyond (1987): Det glade, sataniske vanvid | Fra Sortsand

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.