Gardner F. Fox, Kothar of the Magic Sword (1969): Eventyret om barbaren Kothar fortsætter

Paperback, Belmont Books 1969. Jeff Cathrine Jones har heldigvis også illustreret fordiden på seriens andet bind

Paperback, Belmont Books 1969. Jeff Catherine Jones har heldigvis også illustreret fordiden på seriens andet bind

Allerede samme år, som første bind om barbaren Kothar udkom, vendte Gardner F. Fox tilbage med endnu et bind i serien. I ’69 var Conan-feberen på sit højeste, og Robert E. Howards forskellige vilde krigere nød en hidtil uhørt popularitet. Man kan derfor heller ikke fortænkte hverken Gardner Fox eller Belmont Books i at smede, mens jernet var varmt.

Jeg var helt solgt, da jeg læste seriens første bind. En actionfyldt lille bog med blodige fortællinger om barbarens eventyr i en fjern, fjern fremtid. Det var tempofyldt sword & sorcery, der ene og alene havde til hensigt at underholde.

Paperback, Belmont Books 1969

Paperback, Belmont Books 1969

Samme højder når Fox ikke med andet bind. Bogen har en ærgerlig træghed og mangel på blod, der gør den langt mere ordinær og kedsommelig. Som jeg allerede skrev i min omtale af den første bog, har Fox stjålet alt hvad der kan stjæles hos Conan. Faktisk har han sådan set bare taget Howards univers og ændret navnene. Ikke desto mindre formåede Fox at bringe noget selvstændigt til serien, fordi han tog afsæt i gralsmyten og Parsifal-figuren takket være Kothars magiske sværd Frostfire. Dermed fik de første historier en lidt anden drejning end Howards fortællinger. Det greb udebliver i anden bind, og derfor kommer novellerne desværre til at fremstå som uoriginale Conan-pasticher af den sædvanlige Lin Carter/Sprague de Camp-type.

Andet bind i serien består af to lange historier. Første novelle er ”The Helix From Beyond”. Da vi kommer ind i fortællingen, planlægger Kothar i ledtog med tyven Rufflod at stjæle en magisk genstand (titlens ”helix”) fra Kyros, Avalonias kejser. Kejseren holder sit hof på en enorm husbåd, og vores to hovedpersoner vil svømme ud til båden og stjæle kejserens kostbare magiske spejl i ly af mørket.

Gardner Francis Cooper Fox (20. maj 1911–24. december 1986). Her portrætteret af Gil Kane

Gardner Francis Cooper Fox (20. maj 1911–24. december 1986). Her portrætteret af Gil Kane

Planen er naturligvis dømt til at fejle, fordi der som sædvanlig er dæmoner og sort magi på spil. Kothar kommer imidlertid ud på lidt af et eventyr i novellen, der leder ham til en anden dimension, hvor han må nedkæmpe en rok-lignende fugl og flere andre gevaldige udfordringer. Trods et veloplagt plot savner udførelsen svung, og historien er i sidste ende lidt af en skuffelse.

Det bliver heldigvis bedre i den næsten fortælling ”A Plague of Demons”, der fortsætter, hvor den anden slap. Kothar kommer selvfølgelig fra kejserens husbåd med livet i behold, og han får tilmed også den labre danserinde Laella med på slæb. Sammen flygter de fra Avalonia og søger nye eventyr i Clon Mell.

En illustration fra bogen. Tegnet af E. Robbins 1969

En illustration fra bogen. Tegnet af E. Robbins 1969

Her skal det indskydes, at jeg ikke gjorde specielt meget ud af, at Kothar i første bind hjælper til med at få heksen Red Lori indfanget. Som straf for sine ugerninger blev heksen ophængt i et sølvbur i Dronning Elfa af Commorals tronsal. Efter dette svor den underskønne Lori hævn over Kothar og vedblev igennem hele første bog med at plage barbaren via hendes magi.

I den andet bind spiller Red Lori en større rolle. Allerede i begyndelsen af ”A Plague of Demons” fortælles det, at Kothar har set Loris ansigt spejlet i himlen, i vandet og alle mulige andre steder. Et dårligt varsel, der snart viser sig at blive et akut problem. Lori truer nemlig med at få Laella myrdet. Derfor må danserinden og barbaren skilles.

Det lykkedes Kothar at få noget rov med fra kejserens båd; et udvalg af ædelstene, som han vil sælge til en købmand. Mens de handler, viser det sig, at købmandens datter er blevet kidnappet af dæmondyrkende kultister. Kothar må selvfølgelig træde til og komme pigen til undsætning. Helt så enkelt er det bare ikke, fordi Red Lori har en finger med i spillet og fører Kothar i en fælde, han ikke er forberedt på.  Novellen leverer således i høj grad anslaget til seriens tredje bind.

Endnu en af de herligt pulpede illustationer fra bogen. Denne er ligeledes tegnet af E. Robbins 1969

Endnu en af de herligt pulpede illustationer fra bogen. Denne er ligeledes tegnet af E. Robbins 1969

Det magiske sværd Frostfire, som fyldte så meget i første bind, er nedtonet betydeligt i de to nye historier. Sværdet, der stadig jævnligt omtales, virker ikke længere som helt samme forbandelse, hvilket i virkeligheden er lidt ærgerligt. Måske det kommer tilbage, når plottet omkring Red Lori og hendes hekserier er afviklet.

Kothar of the Magic Sword er en gumpetung og uoriginal omgang fantasy-pulp. Men den er hurtigt læst og trods alt fyldt med scener, der gør teksten moderat underholdende. Desværre har andet bind mistet alle de kvaliteter, der gjorde serien til noget særligt.

Paperback, Arnoldo Mondadori Editore 1990

Paperback, Arnoldo Mondadori Editore 1990

Jeg håber i den grad, at de tre sidste bind finder tilbage til udgangspunktet. Om ikke andet må jeg dog konstatere, at jeg langt foretrækker Gardners pulpede, kluntede sword & Sorcery frem for hovedparten af al den fantasy, der er blevet skrevet i nyere tid. Om jeg vil det eller ej, går disse vildsomme barbar-fantasier rent ind hos mig.

Et stort plus ved bogen er, at den er illustreret med helsides sort/hvide tegninger. Der er ikke nogen umiddelbart sammenhæng mellem billederne og teksten, men ikke desto mindre rammer billederne bogens stemning rigtig fint. Tegneren, der krediteres E. Robbins, kender jeg ikke, og lidt eftersøgning på nettet har desværre ikke afsløret mere om manden.

Ja-ja, nu må vi se, hvad Kothar finder på i tredje bind.

1 kommentar

Filed under Roman

One response to “Gardner F. Fox, Kothar of the Magic Sword (1969): Eventyret om barbaren Kothar fortsætter

  1. Pingback: Gardner F. Fox, Kothar and the Wizard Slayer (1970): Et tamt farvel til Kothar | Fra Sortsand

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.