Et tidligt interview med Don Juans lærling

I halen på søndagens omtale af Theodore Roszaks fantastiske roman Flicker får I her et ganske interessant radioprogram fra 1969, hvor Roszak interviewer ingen mindre end Carlos Castaneda. Jeg var dybt optaget af The Teachings of Don Juan (1968), da jeg læste den for første gang som teenager, og bogen har faktisk aldrig helt sluppet sit tag i mig. Som fiktion er den en fabelagtigt dragende bog, der inviterer til eskapistiske drømme om andre virkeligheder og ældgamle hemmeligheder.

Paperback, Penguin Books 1970

Paperback, Penguin Books 1970

Castaneda blev jo senere afsløret som akademisk fupmager, der havde lånt, digtet og stjålet sine meskalin-ansporede oplevelser fra andres bøger om shamanisme og indiansk kultur. Ikke desto mindre endte Castaneda som bekendt som hovedrig sektleder, der formentlig trak flere kvinder med sig i døden, da han stillede tøflerne i ’98. Den transformation havde man næppe set komme i ’69 da den spage antropolog fortalte Roszak om sine oplevelser.

The Teachings of Don Juan var den naturligvis kontroversiel på udgivelsestidspunktet, men den virkede som benzin på tidens progressive miljøer. Derfor er det også helt naturligt, at den store countercultre-kender Theodore Roszak skulle interviewe Castaneda, den vordende akademiske superstjerne. Prøv at lyt til programmet og hold dig for øje, at alt hvad Castaneda fortæller, mere eller mindre er fup.

Carlos Castaneda (25. december 1925 – 27. april 1998)

Carlos Castaneda (25. december 1925 – 27. april 1998)

Er der antydninger af vantro bag Roszaks spørgsmål? Måske. Roszak fanger i hvert fald meget præcist hvorfor The Teachings of Don Juan er så fascinerende – uanset om den er fup eller ej.

Skriv en kommentar

Filed under Ikke kategoriseret

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.