Unknown Tales of Horror – fine forsider, fine bøger

Hardcover, Sidgwick & Jackson 1976

Hardcover, Sidgwick & Jackson 1976

Peter Haining nåede at sammensætte og redigere et utal af gyserantologier. Faktisk må han være blandt de vigtigste genrebogsredaktører, som England har haft. Et hurtigt blik på hans bibliografi viser, at Haining kom vidt omkring og udsendte et hav af tematiserde gys.

Hardcover, Sidgwick & Jackson 1979

Hardcover, Sidgwick & Jackson 1979

En særlig lille serie i den sammenhæng er hans Unknown Tales of Horror. En serie, der udkom i tre bind i 70’ernes anden halvdel. De blev udsendt af forlaget Sidgwick & Jackson i indbundne udgaver, der i dag er populære og meget dyre samlerobjekter. Men prøv at kast et blik på de tre forsider. Jeg elsker den subtile stemning af hengemt gys og gotik. Der er noget bevidst altmodisch over forsiderne, der er så typisk for 70’erne. Det virkningsfulde ligger afgjort i det underspillede, nærmest litterære udtryk, som billederne har. Jeg har desværre ikke kunne få opklaret, hvem der har udført billederne.

Hardcover, Sidgwick & Jackson 1980

Hardcover, Sidgwick & Jackson 1980

Seriens indhold er lidt overraskende. Bøgerne hedder Unknown Tales of Horror, men det er stort set kun gamle kendinge, der har fået noveller med. Lovecraft, Machen, Stoker, Bradbury, Howard og Bloch er repræsenteret. Indrømmet, historierne er ikke deres bedst kendte, men at kalde dem ukendte synes at skyde en anelse over målet – i hvert flad i dag. I 70’erne var det imidlertid anderledes, navnlig i England hvad angår kendskabet til de store amerikanske pulpforfattere, hvor serien blev udgivet.

Cool cat Peter Haining (2. april 1940 – 19. november 2007)

Cool cat Peter Haining (2. april 1940 – 19. november 2007)

Så kan det tilføjes, at det er sjovt at se Stephen King optræde som et relativt ukendt navn og overraskende, at Harry Harrison, der vel bedst kendes for sin SF, har to noveller med i serien.

Unknown Tales of Horror var en succes, som blev genudsendt i paperbackformat i slutningen af 70’erne. Og jeg må sige, at seriens anden udgave har mindst lige så fantastiske forsider som første udgave – måske endda bedre! De nye bind har et helt andet udtryk, men hold op hvor er det fedt. Her har vi fat i den klassiske ”horror-stil”, som prægede forsiderne fra slutningen af 70’erne og stykke ind i 80’erne. Det er farverigt, burlesk og medrivende. Jeg foretrækker i virkeligheden seriens genoptryk, men begge udgaver er sjældent vellykkede.

Paperback, New English Library 1976

Paperback, New English Library 1976

Paperback, New English Library 1979

Paperback, New English Library 1979

New English Library 1980

New English Library 1980

 

 

 

Skriv en kommentar

Filed under Ikke kategoriseret, Novellesamling

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.