Forlagshistorier: Bjarne Castella fortæller om mystik, 70’erne og bladudgivelser

Mine damer og herrer, så bliver det underholdende. Jeg har nemlig haft lejlighed til at lave dette lille interview med Bjarne Castella – forfatter, forlægger, bladmand og alt mulig andet. Castella udsendte i ’79 Det Mystiske Danmark på sit eget forlag Castella Press, og her kan du høre nærmere om bogen samt en hel masse mere, der berører Bjarnes virke som redaktør og skribent. Det bliver en fodtur tilbage til en anden tid, hvor et lille forlag – med sans for kulørte udgivelser – havde væsentligt andre vilkår end i dag.

Det er ikke så lidt, Bjarne Castella har bedrevet gennem tiden, men navnlig hans tilbageblik på arbejdet som forfatter og udgiver i 70’erne er særdeles underholdende læsning. Vi kommer omkring en del emner i løbet af samtalen, men en ting, der især har slået mig, er, i hvor høj grad verden har ændret sig siden den tid, Bjarne beskriver. Det kan næppe komme som nogen overraskelse for nogen, at trykte medier er pressede i dag, men det er nu alligevel slående, hvor meget der er sket, når man her i interviewet hører om indtægter på bladudgivelser og bøger som førnævnte Det Mystiske Danmark. Den slags findes bare ikke længere i dag.

Bjarne Castella er en mand med klare meninger og en kontant pen. Det kan mærkes i samtalen her, og jeg er rigtig glad for, at det kunne lykkes at få denne lille snak i stand. Noget, der faktisk ikke var helt let. Men et gammeldags brev på papir gjorde udslaget, og nu kan du her læse mere om Det Mystiske Danmark, de glade 70’ere og forlagsbranchen indefra.

 

***

Jeg har altid selv været fascineret af beretninger om overnaturlige hændelser uden dog egentlig selv at tro på den slags. Hvordan kom du selv ind på det spor?

Jeg har altid været interesseret i mystik og overtro – uden selv at tro 100 procent på det! Da jeg kom i Allers kulørte verden i starten af 1970’erne opdagede jeg hurtigt, at mystikken var et sikkert hit. Og dét fulgte jeg så op, da jeg startede for mig selv i pausen før jeg vendte retur til Aller.

Paperback, Castella Press 1979. Kolofonen oplyser i øvrigt, at bogen er trykt Skt. Hans aften

Paperback, Castella Press 1979. Kolofonen oplyser i øvrigt, at bogen er trykt Skt. Hans aften

Hvordan fik du idéen til Det Mystiske Danmark – altså en egentlig bog om emnet?

Jeg holdt, som sagt, i 1979 til 1983 en pause i arbejdet hos Aller Press og kørte mit eget forlag Castella Press, der primært udgav bladet Månedens Sensation. Bladet blev trykt på Specialtrykkeriet i Viborg, og de foreslog at jeg også udgav nogle bøger.

Tidligere havde jeg bl.a. skrevet den grinagtige succesbog om Glistrup (Glistrup – mand med meninger), som han brugte til at starte Fremskridtspartiet med, da bogen blev præsenteret af Vintens Forlag i Grøften i Tivoli i 1972!

Castella ved reception for Glistrupbogen 1972

Castella (t.v.) under receptioned for Glistrupbogen 1972

I bogen fortæller du, at der afgjort må være mere mellem himmel og jord. Var det til ære for stemningen og bogens læsere, eller mener du det?

Afgjort til ære for bogens læsere! Men med alderen spekulerer man jo mere og mere på, hvad der kan være mellem himmel og jord!!! Jeg har også skrevet flere ting om rejser tilbage til tidligere liv.

 

Kan du ikke fortælle lidt om arbejdet med Det Mystiske Danmark. Man fornemmer, at du har brugt tid på research – ikke mindst det spektakulære kapitel om ”Kussetræet”.

Bogens kapitler er om folk, som jeg havde haft kontakt med som journalist på ugebladet Rapport, hvor mine specialer bl.a. var gale mennesker og overnaturlige ting og sager. Bladet var dengang Danmarks tredje største og ganske uden sammenligning med den svinebunke, der i dag bærer navnet i et lille oplag.

Vi (min familie og jeg) holdt dengang til i et nybygget hus i Store Heddinge, og her fra og ned til Fakse talte man meget om Kussetræet, så det gav næsten sig selv.

 

Paperback, Vinten 1972

Paperback, Vinten 1972

De enkelte kapitler er præsenteret som samtaler eller interviews – i hvert fald de dele, der ikke er baseret på historisk stof. I bogen skriver du, at artiklerne er bygget på henvendelser, du fik på avisannoncer, hvor du efterlyste folk med sære, overnaturlige oplevelser. Hvordan kom det i stand? Hvor mange henvendelser fik du?

Puh-ha! Det er længe siden, men meget stof til mange artikler kom ved breve og opringninger, når man havde læst andre af mine ting.

 

Bilen klargøres til Det Mystiske Danmark 1978

Bilen klargøres til Det Mystiske Danmark 1978

Valgte du noget fra?

Masser! Jeg har nok skrevet et par hundrede artikler om sære emner, så bogen er et skønsomt udvalg af personer. Det skulle gå stærkt!

 

Som det fremstår i bogen, så opsøgte og interviewede du personerne. Samtalerne lyder meget alvorlige. Var alvoren noget, du skabte senere, da du skrev det hele sammen? Hvordan var det at sidde med folk og høre om deres overnaturlige oplevelser?

Det er forskelligt. Samtalerne skete med megen hygge, men alvoren blev jo strammet op i bogen. Dengang var alting mere muntert og røg og sprut en selvfølge i journalistverdenen.

 

Paperback, Castella Press 1979. En anden af Bjarnes bøger. Bemærk kapitlernes titler på bagsiden

Paperback, Castella Press 1979. En anden af Bjarnes bøger. Bemærk kapitlernes titler på bagsiden

 

Har du måske et par anekdoter fra dine overnaturlige historier? Var der episoder, som fik dig til at gyse? Eller måske bare nogle sjove minder fra tiden med samtalerne om alle de uforklarlige hændelser?

Puh-ha. Det er længe siden. Det sjoveste er nok da jeg havde en lidt tungnem søn af en kollega med til sjælevandring hos den senere meget kendte Rud Grand. Drengen begyndte pludselig at sige, at der var sand i hans sandaler, da han lå i trance på briksen. Hvor til Rud råbte: Hvad Fanden, Bjarne! Er det Jesus du har taget med???

 

Hvor meget tænkte du over dine kapitlers stemning? Du benytter dig tydeligvis af en del ”horror”-greb. Hvor vigtigt var det for dig at få dine læsere til at gyse lidt?

Meningen med bogen var entydigt gys og underholdning!

 

Du arbejdede altså bevidst med ”gyset” i bogen. Gjorde du dig tanker om stemningen, før du skrev, og kunne folk genkende deres fortælling, efter du havde taget den under behandling?

Gyset m. m. blev altid behandlet journalistisk, og jeg har altid vist folk, hvad jeg skrev om dem før tryk. Dengang ved oplæsning i telefonen. Faktisk har jeg aldrig oplevet klager selvom jeg har skrevet om de mest utrolige og fantastiske ting og sager.

 

Bjarne Castella med Kurt Thyboe på Rapport-redaktionen 1974

Bjarne Castella (t.h.) med Kurt Thyboe på Rapport-redaktionen 1974

Har du selv læst genrelitteratur – eksempelvis gys og gru? Kan du nævne nogle titler, der har inspireret dig?

Jeg har læst tonsvis af bøger. Primært historie og biografier – men også gys og gru. Kan ikke lige komme på nogle titler. Jeg ville oprindeligt være arkæolog, men endte som journalist.

 

E-bog, Castella Press 2014

E-bog, Castella Press 2014. Bjarne selv er på forsiden

Kan du sætte et par ord på, hvad du tror, gyset ifølge din opfattelse gør ved folk? Hvad er det ved gyset, der gør det så underholdende og tiltrækkende?

Gyset har vel eksisteret fra de fjerneste af vores forfædre – heraf er religioner og overtro vel udsprunget. Gyserfilm var hit i filmens fjerne stumfilmsbarndom og er det jo stadig – selv i vores utrolige Internetalder.

 

En stor del af bogens udtryk og stemning kommer fra dine fine fotografier. For det er da dig, der er fotografen, ikke? Kan du sige et par ord om billederne?

Nåh så fine er de vel heller ikke med den tids teknik. Jeg har fotograferet og filmet fra jeg var 12 år med eget mørkekammer i halvtredserne, da jeg gik på Frederikssund Private Realskole. I dag er det jo en leg at tage billeder og vi oversvømmes af dem.

 

E-bog, Castella Press 2014_2

E-bog, Castella Press 2014

Normalt når vi taler moderne horrorlitteratur, er 70’erne et ret vigtigt årti. Hvordan ser du Det Mystiske Danmark i forhold til det? Var der noget særligt i tiden, der gjorde en bog som din særlig relevant?

Intet specielt. Titlen blev valgt hurtigt med dyk i bunkerne. Kort efter fulgt op med “Din Blodige Fortid” om kapitler fra Danmarks historie.

 

Hvordan blev bogen modtaget?

Godt mener jeg. Husker ikke de gamle salgstal.

 

Bjarne Castella m ed direktør Holdt Hansen på Aller1986

Bjarne Castella (t.h.) med direktør Holdt Hansen på Aller 1986. Skål!

Forlaget Lademann havde senere, omkring 1990-91, stor succes med deres serie Mystikkens Verden. Var du for tidligt ude med din bog?

Måske. Lademann var jo en gigant helt uden sammenligning med mit lille forlag.

 

Hvad skete der med bind to? Hvorfor lavede du ikke flere bind?

Bind 2 udkom aldrig, for kort efter bogens udgivelse blev jeg opkøbt af Peter Gemzøe på forlaget Centerpress, hvor vi væltede udgivelser ud, til Peter gik på røven – og snød mig for en bunke penge, så jeg vendte tilbage til Aller Press.

 

C astella med sekretær på Aller Specialblade1989

Glade dage. Castella med sekretær som redaktør på Aller Specialblade 1989

Har du stadig ”mystisk” materiale liggende fra dengang?

Mere eller mindre – mit arkiv er stort – men mange af personerne fra dengang er jo ikke mere.

 

Du har haft en ret lang karriere på den kulørte side af forlagsbranchen. Hvor længe havde du Castella Press? Og kan du fortælle lidt om dine andre bøger. Har du en favorit?

Castella Press har sovet i mange år, men er nu genopstået med E-bøgerne. Mange er genudgivelser med ændringer, men jeg hitter stadig på.

Efter min uddannelse i A-pressen i 1960’erne (Næsten alle kom der fra dengang, fordi elever var billig arbejdskraft!) var jeg seriøs folketingmedarbejder på ugebladet Ingeniøren, der dengang blev udgivet fra et forlag lige over for Christiansborg i det hedengangne Dagens Nyheders gamle forlagshus, hvor jeg gæstede Snapstingets dengang meget, meget mere muntre stemning næsten dagligt. Samtidig skrev jeg Anders And-historier, som jeg startede på i elevtiden, fordi én historie gav det dobbelte af en månedsløn som elev!

Derefter var jeg Pressechef hos Dansk Textil Union, men blev træt af at skulle redde manufakturhandlere på druk ved messerne i Frankfurt for øretæver, fordi de ikke talte tysk!

Så kom jeg til Teknisk Forlag som redaktør af Ugebladet Dansk Byggeri, men kom så til Aller, da de startede deres egen konkurrent – Ugebladet Express – til Rapport, som blev udgivet sammen med svenskere. Bladene blev senere slået sammen i Rapport, men Express blev genoplivet i 80’erne, da jeg vendte tilbage til Aller som redaktør af specialblade samtidig med at jeg skrev muntre ting i Rapport.

Bjarne Castella - en bladudgiver anno 1993

Bjarne Castella – en bladudgiver anno 1993

I 1991 startede jeg aktieselskabet Kronborg Bladforlag, hvor jeg udgav magasiner i Tyskland m. omliggende lande. Var ved at starte op i England og Frankrig, da bogholderen hos min samarbejdspartner (et tysk trykkeri) stak af med 21 millioner mark, hvoraf de fem var mit forlags!

Det lukkede så i 1995, hvor jeg blev pressemand i Græsted-Gilleleje Kommune – senere Gribskov Kommune til min tvungne pension i 2010, hvor jeg blev 65 år.

 

Anders And? Hvor mange historier skrev du?

Det blev nok til mellem 2 og 3 hundrede. Mit speciale var Joakim von And, Georg Gearløs og Mickey og Fedtmule. På nettet figurerer jeg som forfatter de mærkeligste steder i Disney. Jeg startede i ’67 i min elevtid, men i 1972 opdage jeg og en anden forfatter, Joost, ved et tilfælde, at vores tekster også fandtes i Sverige! Gutenberg undskyldte og efterbetalte – jeg tror 50.000 kroner til mig og lavede ny kontrakt med noget højere priser – men siden blev ingen ideer godkendt! (Det var jo som små filmmanus, som der blev tegnet efter)

 

Bjarne Castella som giftefoged i 2005

Bjarne Castella som giftefoged i 2005

Rapport er jo efterhånden en bedaget dame, som har en helt særlig, nostalgisk status hos mange. Kan du fortælle lidt mere om din tid på Rapport og de ting, som du skrev for bladet?

Rapport var først og fremmest et utroligt hit i 70’erne. I 80’erne klingede det af, men vi fulgte op med en række specialblade, hvor jeg var redaktør på flere – bl.a. Express og Pige Special. I dag er Rapport et pornoblad i lille oplag som intet har med gamle Rapport at gøre. Jeg har medvirket fire TV-dokumentarer om bladet hos DR.

Jeg skrev primært om sjove skæbner (serien Der er fem millioner skæbner i Danmark – her er én af dem). Desuden om gys, krimi og anden spænding, men først og fremmest humor. Jeg havde i mange år mine faste humorsider. Men jeg skrev også sexhistorier – ja, også læserbreve!!! Betalingen var freelance og det blev til over et halvt hundrede tusinde om måneden allerede i 70’erne. Men i slutningen af 80’erne blev jeg tvunget på fast redaktørløn – og det var squ´ surt og idé-dræbende, selvom lønnen var virkelig god.

Jeg rejste også rundt i hele verden til sjove og skægge ting. Det var fyringsgrund, hvis man mødte på arbejde uden sit pas – for med få timers varsel kunne man blive sendt til Sydamerika eller Australien. Men du får ikke en hel roman lige nu!

 

Bjarne Castella 22. maj 2015

Bjarne Castella 22. maj 2015

Kan du ikke fortælle lidt om livet som ejer af et lille forlag i 70’erne og 80’erne?

Hårdt og beskidt. Læs oven for.

 

Har du et godt råd, som gammel rotte i forlagsbranchen, til evt. yngre kræfter, der selv drømmer om at stable noget på benene?

Man bruger alt for megen tid på penge og regnskaber – især i vores Danmark med skat og moms for viderekomne. Stol ikke på nogen! Vær forberedt på alt!

 

Mange tak for ordene Bjarne. Held og lykke med Castella Press på nettet og fremtiden.

***

 

Skulle du være interesseret i at læse nogle af Bjarne Castellas bøger, så findes de som sagt nu som E-bøger. Du kan finde dem her.

Tak fordi du lagde din digitale vej forbi.

 

 

 

 

4 kommentarer

Filed under Ikke kategoriseret

4 responses to “Forlagshistorier: Bjarne Castella fortæller om mystik, 70’erne og bladudgivelser

 1. Henning Andersen

  “Kussetræet” og De Grå Sider i “Rapport”. Det passer som – ja, som “fod i hose”. Eller noget.
  Nu har jeg jo aldrig beskæftiget mig med “Rapport” (honest, gov!), men “en kammerat til mig” læste engang, i “Rapport”, om en mand, der jævnligt gik ud i en skov, hvor der var et træ, der havde en hulning, der efter billederne at dømme var botanikkens svar på pudendum. Hvor pågældende mand ofte havde forettet sin nødtørft. So to speak, ahr- hrm! Ja! Hvad jeg ville sige:
  – i ældre dage, og så helt tilbage til jernalderen, havde man jo kulsviere, der vogtede kulmiler ude i skoven, i ugevis. Helt alene. Og det hændte da også at Ellefruen eller elverpigerne besøgte de ensomme mænd, ved nattetide. Men når mændene så forsøgte et – høfligt, men bestemt – favntag (med de mest reelle hensigter – meget reelle!) viste det sig ofte at “fantomet” havde hul ryg eller var af trøsket træ.

  På den anden side: – jeg er så pokkers priviligeret, at jeg bor et sted, hvor man faktisk kan se det, når Mosekonen brygger. Og det er en fascinerende oplevelse at gå ned i “bryghuset”; at gå ind i tågen og opdage, at man ikke engang kan se sine egne fødder; at opleve hvor koldt det er om benene, mens ansigtet, hovedet varmes af solens sidste stråler. Eller tidligt om morgenen, hvor mosekone-brygget er som iskolde faner af røg, der lugter af græs, muld – jord. Duften af kvinde – hrmja! Men det gør det altså.
  Og jeg tror på…….. c’mon: – jeg er af den opfattelse, at netop sådanne oplevelser har været med til at konsolidere forestillinger om alt det “sekundære” i vores verdensanskuelse. Denne lidt hidsende, og samtidig bremsende, fornemmelse af pludseligt at være til stede. Øjeblikket i uforklaring – samtidighed – oplevelsen af at leve. Folk betaler penge for den slags, under betegnelserne “sport”, “adventure”, “gaming”.
  I virkeligheden irriterer det mig kolossalt, at alle beretninger om “mødet med det overnaturlige” er så banale og så ens. Hvor er det virkelige “punch”?

 2. Jack Jensen

  På facebook har vi en lille filmgruppe om exploitation-film, og vi er et par medlemmer, som specielt gør os i gamle pressesager fra Danmark fra gamle dage; Forleden bragte et medlem en tosiders artikel fra et nummer af “Rapport Extra” fra mid-80’erne. Bladets interviewer var rejst til Hobro for at interviewe ejeren af “Hobro Kiosk”, som gjorde sig i både sexlegetøj, pornoblade og videofilmudlejning (altså både porno og “almindelige” film). Den slags er jo (i min bog) interessant, så jeg googlede interviewerens navn for at se, hvad der var blevet af ham. Levede han mon endnu? – blot for at finde dit fem år gamle interview med ham! Spændende! Tak for interviewer. xD

  PS: Det er ofte svært at finde info om gamle butikker, når først de er borte. Hobro Kiosk eksisterede vist i et helt par årtier og forsvandt så, da byfornyelsen krævede ofre.
  PS. PS: Jeg ville have linket, men du er jo ikke på fb. 😛

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.