Tattle Tales – et vovet foretagende

Tattle Tales, august 1933

Tattle Tales, august 1933

En af de fascinerende ting ved magasinerne fra pulpens storhedstid er deres uhæmmede forsøg på at tjene penge på læserens behov. Så længe der var et købekraftigt publikum, var intet for specialiseret eller underligt. Der sad derfor en enorm underskov af forfattere, som tjente deres levebrød på at skrive stærkt formaliserede historier, der udspillede sig inden for rammerne af det enkelte magasins univers. I et blad om togture var det naturligvis historier, der drejede sig om togtrafik og så videre.

Tattle Tales, marts 1937

I 1912 tog W. M. Clayton et for pulpen væsentligt skridt, fordi han begyndte at udgive Snappy Stories. Dermed var damebladet – eller måske rettere madebladet født. Det vil sige den type pulpudgivelser, der åbenlyst handlede om sex og erotik. Den slags ligger stort set implicit i alle pulpgenrer, men her var en særlig gren af pulpen danet, som for alvor specialiserede sig i saftige fiktion.

Tattle Tales, vinter 1937

Egentlig pornografi var der ikke tale om, snarere var der tale om erotiske eventyr og eskapader, som gik i samklang med de klassiske pulpgenrer som eksempelvis detektivnovellen. Naturligvis blev Snappy Stories et kæmpe hit, og der udkom myriader af efterligninger. Et af de mest succesfulde af slagsen var Tattle Tales, der udkom i løbet af 30’erne. Det var bl.a. et blad som dette, der gav Lovecraft røde ører, når han skulle hente sine skrækmagasiner hos købmanden, og der er da også afgjort et helt særligt blikfang på bladets forsider, hvilket især skyldes Hugh J. Wards periodetypiske stil og streg.

Tattle Tales, november 1936

Jeg synes, der er noget dybt fascinerende ved hele den bladkultur, som omgiver pulpmagasinerne, fordi det tekstlige og visuelle går hånd i hånd på en prægnant måde, som vi måske er ved at miste forståelsen for i dag, hvor synliggørelse og den visuelle repræsentation så langt overgår det tekstlige sidestykke – et emne, jeg for tiden pusler med et længere indlæg om, så derfor må den videre argumentation ligge lidt i endnu. I stedet kan du her glæde dig over Tattle Tales’ forunderlige verden og måske fantasere en smule om, hvad det er for hede optrin, som bladene rummer.

Tattle Tales, juni 1933

Tattle Tales, september 1933

Tattle Tales, juli 1936

 

Tattle Tales, juli 1933

Tattle Tales, vinter 1932

Tattle Tales, december 1936

Tattle Tales, efterår 1937

Tattle Tales, oktober 1932

Tattle Tales, juli 1937

Tattle Tales, juli 1935

Tattle Tales, april 1933

Tattle Tales, februar 1937

Tattle Tales, forår 1935

Tattle Tales, efterår 1938

Tattle Tales, februar 1936

Tattle Tales, februar 1933Tattle Tales, august 1937

Skriv en kommentar

Filed under Ikke kategoriseret

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.