Gys på liste: 2017

Jette Holst har for kort tid siden lagt en interessant liste frem med årets horrorudgivelser på dansk; tak for det. Hun skriver selv om listen, at ”der er kun medtaget titler, som retter sig mod voksne (og unge) og kun udgivelser af danske forfattere.” Den slags opgørelser er altid spændende, synes jeg. Man bliver lidt klogere på det, der rører sig på feltet.

Jeg har naturligvis ikke læst alt på listen, men for mig at se var 2017 et forbløffende uinteressant år, der domineres af den sædvanlige blanding af kække gys til unge og plat horror. Som læser savner jeg romanerne og de lidt tungere ting, som udfordrer genren. Bøger om zombier og klovne er efterhånden så dybt ligegyldige (og pinlige), at det ikke er så sært, at skrækfiktionen kun kan trives som letlæst, skabelonagtig ungdomslitteratur, fordi det er krop umuligt at tage det alvorligt som andet end nicheskriverier til et ganske snævert og ukritisk publikum.

Jeg kan også notere mig, at forlaget Enter Darkness er tilbage med endnu en antologi, Fortællinger fra mørket 2, hvilket kunne lugte lidt af en ambition om en længere serie. Det håber jeg nu ikke. Eller rettere, jeg håber ambitionsniveauet rækker til mere end sådanne årbogslignende udgivelser, som vi eksempelvis kender det fra de lettere anstrengende Lige Under Overfladen-bøger, som Science Fiction Cirklen forsøger at vælte ud over landets biblioteker hvert år.

Som man måske fornemmer, at jeg godt og grundigt træt af tilfældigt sammensatte novellesamlinger. Jeg håber, at der kan komme lidt mere original tænkning og kunstnerisk vovemod i 2018, så vi kan få bare et par bøger, der henvender sig til andre end skrækklubbens alt for ukritiske medlemmer. Horror, som den tegner sig ud fra 2017s udgivelser, kan i hvert fald ikke kvalificeres som nogen synderligt sofistikeret størrelse. Bliver 2018 så bedre? Jeg tvivler faktisk på det. I stedet får vi mere såkaldt gotik og flere børne/ungdomsbøger. Men man kan jo altid håbe…

Som sagt, den liste, Jette har lagt frem, er spændende og tankevækkende, men det er også lidt forstemmende læsning. Vores Dansk Horror Selskab får i hvert fald sin sag for med at overbevise verden om herlighedernes kvaliteter.

Kast selv et blik på sagerne. Måske er det bare mig, der er forstenet i gårsdagens gys uden sans for samtiden. Sådan forholder det sig sikkert.

M.

4 kommentarer

Filed under Ikke kategoriseret

4 responses to “Gys på liste: 2017

  1. Du har da fuldstændig ret, Martin. Det ER sgu rundt regnet røv og nøgler. Meget få visioner. Piller man børne/ungdomsbøgerne fra, er der meget lidt tilbage. Og nej, vi har da ikke brug for endnu en temaløs antologi-serie. Jeg medvirker (desværre) selv i Rustkammeret (min novelle har endda lagt navn til antologien – argh!) og kan skrive under på, at det er den værst redigerede og udvalgte samling, jeg til dato har læst. Jeg kommer ikke til at bidrage mere til den slags. Og de uddrag, jeg har læst af forlagets romanudgivelse, Eternal Darkray, tegner ikke bedre. Og Dagbog fra zombieland, come on. Det er en ommer, 2017!! Men vi er selvfølgelig altid bare de sure, gamle mænd, os to 😉 Rygklapperiet og de glade, små cirkler på facebook lever videre i bedste velgående og plejer evig stagnation. ”Hold din kæft, og vær populær!” Sådan er det desværre nu.

    • Martin

      Tak for dit indspark Jonas. Det glæder mig, at der er andre end mig, som ser lidt pessimistisk på generescenens udgivelser. Jeg håber i hvert fald på lidt mere velreflekterede udgivelser, som rent faktisk har æstetiske ambitioner.

  2. Tue

    Så ved jeg ikke om du så at Eternal DarkRay som udkom hos Enter Darkness, da du skriver om udfordrende romaner… Jeg tænker du lige skulle tage et kig på den, for der er andet end zombier og des lige…

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.