Et ømt punkt for Vincent Price

For dem, der lægger vejen forbi Fra Sortsand jævnligt, er det nok ikke nogen nyhed, at jeg har en særlig svaghed for skrækfiktion. Som barn var det alt eventyrligt, der tiltrak mig, men gradvist blev det gys og gru, som i særlig grad fangede mig. Det betød naturligvis, at jeg læste alt, hvad jeg kunne komme i nærheden af, men jeg forsøgte også som stor knægt og ung teenager at få set så mange horrorfilm som muligt. En af mine små åbenbaringer blev i den sammenhæng Roger Cormans Poe-filmatiseringer med den udødelige Vincent Price. Cormans navn bed jeg ikke mærke i dengang, men Price gjorde dybt indtryk på mig.

Man kunne i mange år høre en ung udgave af mig selv mig fable om, at Vincent Price var den bedste skuespiller nogensinde, og den slags man nu siger, når man er en fuldblodsfan. Begejstringen aftog noget med tiden, men jeg holder stadig utrolig meget af de film – uanset, hvor meget Poe-puritanere hyler over filmenes voldtægt af forlægget.

Alt det her handler egentlig om, at en venlig sjæl har lagt en lydfil online, hvor man kan høre selveste Vincent Price læse Lord Dunsanys novelle ”Chu-Bu and Sheemish” op. Novellen stammer fra den fantastiske Book of Wonder, udgivet i 1912, mens oplæsningen kommer fra en lp udsendt i 1982, med Dunsany-fortællinger oplæst af Price.

Normalt lytter jeg nærmest aldrig til lydbøger, men ”Chu-Bu and Sheemish” er en af mine favoritter blandt Dunsanys historier, og oplæsningen af Price gør noget særligt ved teksten. Det skaber i hvert fald en særlig nostalgisk stemning i mig, som knytter formidabelt an til Dunsanys fiktion. Jeg tør slet ikke tænke på, hvordan min hjerne havde reageret, hvis jeg havde fået fingrene i lp’en dengang – den var nok eksploderet.

Snyd ikke dig selv for denne lille perle og send den 13-14-årige Martin en venlig tanke.

 

2 kommentarer

Filed under Ikke kategoriseret, Video

2 responses to “Et ømt punkt for Vincent Price

 1. Henning

  Det er jo en pragtfuld fortællerstemme, ligesom det er et fantastisk sprogbrug. Egentlig kunne det godt lyde som noget fra “The Gods of Pegana”, hvilket det ikke er, men til gengæld giver det – ihvertfald mig – mindelser om “Gormenghast” af Mervyn Peake: – helt præcist The Hall Of Bright Carvings.

  Nej, 14-årige Martin, Vincent Price er IKKE Verdens største skuespiller. Men – som trøst – det er der ingen der er, selvom der er nogle der kommer ret tæt på. Hvilket er en liste jeg syns man skal lave for sig selv, for den vil aldrig komme til at ligne andres. Og det slår mig, at netop “skrækfilmens” stjerner sjældent er særligt gode skuespillere – men de har det dér udefinerlige, denne karisma, dette aftryk i deres performance, der gør dem – om ikke udødelige, så ihvertfald uforglemmelige: Boris Karloff (hed han ikke), Bela Lugosi (hed han ikke), Lon Chaney jr. osvosv.
  Men hér har vi også kun kigget mod vest. Jeg tør vædde en bøjet femøre på, at der findes skuespillere med lisså stor, eller større, pondus østpå, hvis vi nu – for the time being – betragter Greenwich Median som skillelinien.

 2. Martin

  Hej Henning,
  Der er bestemt mindelser om fantastiske Mervyn Peake her. Og ja, Price ville sikkert falde igennem i dag med et brag. Du har nok et i, at der er en særlig melodramatisk karisma, som binder en række af gysets koryfæer sammen. Det lader i hvert fald til, at de fik lov at udfolde en særlig patos, som de kunne tage med sig fra film til film. Det er vel på den måde, at de fik opbygget deres ikoniske status. Men her er vi inde på noget, som jeg dybest set intet ved om. Her må film-kyndige træde til.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.