Paul Lehr – En science fiction-mester

Paperback, Fawcett 1971

Her kan du snuse lidt til mesterlige Paul Lehrs forsider. Sammen med Richard Powers var han uden tvivl en af de mest fremtrædende forsideskabere til bøger udi SF-genren i 1960’erne og 70’erne. Mens Powers stil var kraftigt psykedelisk, har Lehrs kunst en mere præcis og naturalistisk tilgang. Hvor Powers er fabulerende, er Lehr nøjagtig. Begge dele rummer nogle faldgruber, men der, hvor de er bedst, leverer de begge helt storslåede billeder.

Paul Lehr (1930-1998)

Hos Lehr er jeg især begejstret for hans landskabsscener. De futuristiske og fremmedartede miljøer, han får lavet, indbyder i den grad til at lade tanken gå på opdagelse. Der er drivstof til indlevelse og eskapisme i Lehrs billeder, som gør, at man kan blive ved med at vende tilbage til dem. Sådan har jeg det i hvert fald.

Paperback, St. Martin’s Press 1987

Hans saglighed gør samtidig, at billederne har en alvor, som de mere pulp-orienterede kunstnere i tiden savnede. Det er da uden tvivl også Lehrs nøjagtighed og alvor, der gjorde ham til en eftertragtet illustrator, der gik godt i spænd med den nyvundne selvforståelse og entusiasme, som SF-genren oplevede i 60’erne efter ingeniør-forfatternes tid lykkeligvis var ved være omme.

Paperback, Signet 1964

Lehrs enorme produktion gør også, at han er en af de forsideskabere, som man har set mange gange, måske uden at vide, hvem kunstneren bag billedet mon er. Det er synd, for man bør kunne genkende en Lehr, når man ser den – det fortjener hans billedunivers.

Paperback, Signet 1959

Paperback, Dell 1974

Paperback, Dell 1973

Paperback, Dell 1967

Paperback, DAW Books 1976

Paperback, Cardinal 1958

Paperback, Berkley Medallion 1977

Paperback, Berkley Medallion 1976

Paperback, Berkley Books 1969

Paperback, Bantam Books 1981

Paperback, Bantam Books 1980

Paperback, Bantam Books 1980

Paperback, Bantam Books 1979

Paperback, Bantam Books 1979. Dette er en af mine absolutte favoritter!

Paperback, Bantam Books 1975

Paperback, Bantam Books 1971

Paperback, Bantam Books 1965

Paperback, Bantam Books 1958

Paperback, Avon Books 1987

Paperback, Avon 1971

Paperback, Avon 1970

Paperback, Bantam Books 1982

Hardcover, Tor 1994

Hardcover, Tor 1997. Paul Lehrs sidste forside, som han lavede relativt kort før sin død i ’98

2 kommentarer

Filed under Ikke kategoriseret

2 responses to “Paul Lehr – En science fiction-mester

 1. Henning

  Hej Martin

  Ingeniør-forfatterne? Hvem er de? Altså E.E. “Doc” Smith var ph.d.’er i ernæringskemi; Asimov var biomediciner, Heinlein var …. Heinlein; A.C. Clarke var astrofysiker (mm). Og de “hårde drenge”, Baxter, Bear og Benford, de ekcellerer skam stadig, så hvabbehar’ 🙂
  Og så kan jeg da oplyse, at Gene Wolfe designede den maskine, der bøjer de der Pringles – så deeeeeeet … 🙂

  Men til Paul Lehr. Han er fantastisk og så har han sådan en dejlig spændvidde (der til tider kan gøre det svært, at “genkende” ham). Jeg har ikke tjek på inspirations-strømmen (to and fro), men nogle gange ligner han John Schoenherr, nogle gange Bruce Pennington og nogle gange Paul Alexander – og endda John Berkey. Dette kun sagt fordi, kan man li Lehr (“Kan De li Lehr? Nej hjemme hos os vi skose!”), så kan man også li de andre (er jeg sikker på).

  Iøvrigt mener jeg at have læst – et eller andet sted – at han også havde en karriere som skuespiller (mime), eller også var det noget med perfomance/happening. Det er altid godt, at køre på mere en 1 ski, medmindre man (som Frank Frazetta) kan “snowboarde”. Iøvrigt, ad: “Pulpens forførende uskyldighed”, så var Roy Krenkel – og Hal Foster – store forbilleder for Frazetta. Men det er anden snak.

  Et kuriosum: – svenske Delta Science Fiktion brugte ret ofte forsider af Lehr til forlagets udgivelser, så der må have været en fan på redaktions-gangen.

  Ihvertfald: – lækkert at få et skud Lehr og blive mindet om hans eksistens, så tak for det.

  • Martin

   Hej Henning, tak for dine bemærkninger. Sjovt med Lehr i Sverige – det var jeg ikke klar over. Jeg er, som sagt, ret glad for hans stil. Med hensyn til ”ingeniør-forfatterne”. Det var egentlig ikke tænkt så konkret, for ja, eksempelvis Wolfe har en teknisk baggrund osv. Og Wolfe har en gigantisk stjerne hos mig. Linjen i indlægget var nok mest et lille udfald fra min side mod den hårde SF fra 50’erne (og hård SH generelt). Næst efter heroisk fantasy fra 80’erne og 90’erne er hård SF noget af det jeg har mindst tålmodighed til. Det var nok i den ånd, at mit opstød skulle læses. Det blev nok ikke ret klart.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.