Dengang H. Rider Haggard besøgte Danmark

Vi fortsætter lidt i samme spor som søndagens indlæg. 

Jeg sad i en anden sammenhæng for nogen tid siden med Mediestream og begyndte som en lille overspringshandling at søge på Henry Rider Haggard, der i 1910 besøgte Danmark. Han var blevet udpeget af sin regering til at foretage en undersøgelse i udvalgte lande, med det formål at afdække, hvordan det engelske landbrug kunne forbedres. Der var store problemer i det britiske landbrug, der ikke længere var tidssvarende, og netop jordbrug var en af de ting, som interesserede den konservative Haggard stærkt. Ikke mindst var han beæret over endelig at få et tillidshverv, og han gik derfor også til opgaven med stor ildhu. 

Den aldrende Henry Rider Haggard (22. juni 1856 – 14. maj 1925) fotograferet efter 1920.

Han skulle til Danmark for at se andelsbevægelsen ved selvsyn, og resultatet af det arbejde udgav han senere i det generelt entusiastiske topografiske værk med titlen Rural Denmark and its lessons, udgivet i 1911. Bogen er stedvist sjov læsning for den topografisk interesserede, ikke mindst på grund af Haggards små anekdoter fra rejsen. Som landbrugshistorie (ikke mit felt!) er det sikkert også sjovt, fordi man landet her bliver taget under kritisk lup af en fremmedes blik, hvilket altid er tankevækkende. Hele værket kan du finde online her.

Besøget i Danmark havde også en særlig, private interesse for Haggard, fordi han var af den overbevisning, at hans slægt ”Haggard” var en gammel vikingefamilie, der nedstammede fra Aagaard ved Fjerritslev i Thy. Den tanke kan fuldstændig afvises, tror jeg, men ikke desto mindre var det noget, der optog den romantiske Haggard, som det fremgår af hans dagsbogsoptegnelser fra perioden. 

Herregården Aagaard fotograferet fra luften i 1950’erne. Det nuværende hovedhus er opført 1917 og kom altså til få år efter Haggards besøg på stedet. I bogen har Haggard inkluderet billeder af den gamle gård, som han så

Men tilbage til Mediestream. Haggard var en berømthed, og naturligvis måtte bladene også skrive om den succesfulde forfatters tur til Danmark. Han skulle være i landet omkring 14 dage med ankomst til Esbjerg 18. september 1910, og derfra videre rundt i Jylland, før han endte i København, hvorfra det hele skulle afsluttes med et besøg på Kronborg. Han måtte naturligvis også forbi Aagaard, og hele slægstvinklen bliver med en vis stolthed omhyggeligt beskrevet i aviserne. 

Dengang dækkede aviserne jo sådanne berømtheders rejser ganske nøje, og det er helt sikkert muligt at kortlægge Haggards tur rundt i landet gennem lokalaviserne, hvilket kunne være en sjov opgave, men det må vente. Her er i hvert fald blot et eksempel på den dækning af besøget, der blev publiceret i Lolland-Falsters Stifts-Tidende torsdag d. 15. september 1910, hvor Haggard endnu ikke var ankommet i Danmark.  

Indrømmet, alt det her er meget nørdet, men hvem ved, måske sidder der en Haggard-fan derude, der synes, det er lige så sjovt som mig.

5 kommentarer

Filed under Ikke kategoriseret, Nonfiktion

5 responses to “Dengang H. Rider Haggard besøgte Danmark

 1. thomasheebollholm

  Rider Haggard skulle ganske rigtigt stamme fra Aagaard ved Fjerritslev (hvor jeg gik i gymnasie og spillede flere slag WFB på Aagaard :-)). Men forbindelsen er faktisk den Anders Aagaard, der i 1410erne rejste til England. Han var kommandant på flere engelsk besatte franske borge i Hundredeårskrigens sidste årtier (1420erne til 1453). Her var han kendt som André Ogard. Han var angiveligt en af de sidste engelske soldater “på helikopteren”, da englænderne definitivt tabte krigen i 1453. Derefter blev han naturaliseret englænder vist i 1455 og blev MP for Norfolk. Så selvom der næppe var vikingeblod i Haggard, så var historien formentlig ret dramatisk alligevel 🙂

  • thomasheebollholm

   Hov, forrige kommentar var fra hukommelsen, men jeg har nu tjekket mine noter, så du får lige en mere korrekt kronologi. Han dokumenteres tidligst som garnisonkommandant Frankrig i 1422 og seneste dokumenterede tjeneste i Frankrig er i 1446. Sidste kendte leveår er 1454, og naturaliseringen sker i 1433.

   • Martin

    Tak for det indspark, Thomas. Jeg bøjer mig for sagkundskaben og noterer mig, at der rent faktisk lader til at være dansk blod i Haggard. Jeg er ikke helt sikker på, at han selv ville være tilfreds med “kun” at kunne føre dette tilbage til senmiddelalderen. Viking eller ej, sjovt er det nu alligevel!

 2. Mediestream er en guldgrube af rabbit holes, man kan falde i. Det her gav mig lyst til at sidde og tjekke ældre forfattere i stedet for alt det, som jeg burde lave.

  • Martin

   Ja, der ligger et ret stort potentiale for nørderi i den database! Det kunne eksempelvis også være sjovt at følge Jules Vernes besøg i København. Det er let at blive afledt fra det, som man egentlig burde lave.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.