Monthly Archives: maj 2024

Tony Maseros forsider

Paperback, Mews Books 1976

De amerikanske genreforlag havde tilsyneladende let adgang til illustratorer i 1960’erne og 70’erne. Sådan var det ikke i England, hvor markedet i hvert fald ikke var større, end at man så sig om efter billigere måder at få skabt stemningsfulde forsidebilleder. De britiske fotoforsider med spindelvævsindhyllede kranier og dolke indsmurt i teaterblod blev udtænkt på den baggrund. Forsiderne er som oftest lige så gyselige, som de er underholdende, og de har været vist her på bloggen flere gange. Inderst inde elsker vi dem jo for deres dumhed.  

Paperback, Mews Books 1976

Det var imidlertid ikke bare fotos og grafik, det hele. En af de kunstnere, der leverede malede forsider, og samtidig var med til at indfange skrækgenrens kæmpe popularitet i 70’erne, var Tony Masero. Han trådte ind på genrescenen i midten af 70’erne, og han er sådan set stadig med i dag. 

Paperback, Mews Books 1976

Masero har et fantastisk og et let genkendeligt udtryk, og navnlig hans billeder fra 70’erne har en herlig stemning af undergrund og en forfinet sans for mødet mellem det skønne og ubehagelige. Det giver et særligt liv til hans billeder, som man ikke helt finder i de store, etablerede navne blandt periodens amerikanske forsideskabere. 

Paperback, New English Library 1977

Tony Maseros udtryk blev skarpere og mere forenklet i 80’erne, hvor hans billeder fik en mere grafisk fremstillingsform helt i tråd med tidsånden. Det var uden tvivl et skifte, der var med til at lande ham en plads på Dr. Who-romanseriens forsider. Han forlod dermed ikke genrefiktionen i 80’erne, men der gik noget tabt i takt med hans professionalisering som illustrator.   

Hardcover, W. H. Allen 1986

I dag, hvor de fleste forsider skabes digitalt, skal vi være glade for, at Masero stadig er aktiv, selvom hans storhedstid for længst er overstået. Det sammen kan man jo nok også sige om den skrækfiktion, der var med til at få ham på forsiderne. Den umiddelbare energi, der bar skrækgenren i 70’erne, kommer i hvert fald ikke tilbage og slet ikke i øjeblikket, hor pasticherne stadig er det toneangivende indenfor geneudtrykket. Men det kan blive temaet i et andet indlæg.

Paperback, Doctor Who Books 1995
Paperback, New English Library 1977
Paperback, New English Library 1977
Paperback, New English Library 1977
Paperback, New English Library 1977
Paperback, New English Library 1977
Paperback, New English Library 1977
Paperback, New English Library 1979
Paperback, New English Library 1981
Paperback, Pabel 1977
Paperback, Pabel 1979
Paperback, Star 1983
Paperback, Star 1984
E-bog, Piccadilly Publishing 2016

Skriv en kommentar

Filed under Ikke kategoriseret

Muttertag

Her får I, ud af det blå, et lidt tilfældigt indlæg. Denne lille mors dag-sang er ikke længere aktuel, men den er stadig underholde. Nummeret er lavet af den tyske, aktivistiske gruppe Antilopen Gang og den har ligget i mit baghoved siden de smed den på gaden for nogle uger siden.

Jeg har brygget på et par indlæg til bloggen, så der burde snart komme lidt aktivitet igen – i hvert fald for en stund.

På genhør.

2 kommentarer

Filed under Ikke kategoriseret, Video